Den här tiden på året får mig alltid att fundera lite extra. Det ger mig oro och ilska.
Det framkallar minnen av nyårsaftnar tillsammans med min bästa vän.
Den vackra, kloka mest fantastiska hunden att träna. Han som lärde mig så mycket.
Border Collien som alltid fanns vid min sida.
Men så stundade ett nytt år. Min fantastiska vän låg apatisk och skakade av rädsla i badkaret.
Jag antar att fyrverkerierna hördes minst där. Han var som förbytt.
Det var många gånger jag sattt där med honom vid tolvslaget och viskade
-Gott nytt år, vi ska fixa det här...
Han tittade på mig en sekund med en blick som var övertygad om att han sista stund var kommen... -matte dör vi nu?

Nej, vi dog inte. Men jag kunde aldrig fixa hans rädsla helt på nyårsafton, den var för stark.
Jag kunde bara göra mitt bästa för att hjälpa till. Finnas där och förebygga.
Alla dessa stunder på nyår har format mig. Mina hundar går ALLTID först på nyår.
Ingen av dom ska behöva ligga och skaka i rädsla och inte våga gå utanför dörren.
Det sitter kvar så starkt. Det har till och med varit så att jag har haft svårt att uppskatta nyårsafton, för allt jag visste var att nu kommer min fina hund krascha totalt.
I år igen.

De hundar jag har idag reagerar inte på smällandet. Men jag har alltid i bakhuvudet att alla hundar kan utveckla rädsla närsomhelst i livet. Jag har en unghund som ska fira sin första nyår nu. Jag hoppas det ska gå bra, det är ganska lugnt här där jag bor och många tar hänsyn.
Men det är också upp till mig att förebygga. Jag tar alltid en lång nyårspromenad på förmiddagen, sen låter jag dom springa lite. Jag åker förbi den lokala köttbutiken
som ordnar ben som sysselsättning. Sen drar jag för persienner och sätter på musik där hemma. Många hundar skräms även av synintrycken. Sen går vi en promenad på natten istället då allt lagt sig. Då festen är över. Det är mitt ansvar som hundägare.
Det är han som format mig till detta, den fina  fantastiska hunden som blev som förbytt i rädsla.

Det har blivit bättre men vi har fortfarande en bit att gå. Både tama och vilda djur skadas och
dör varje år. Det är inte värt det. Ta inte med hunden för att titta på fyrverkerierna, dom blir bara obekväma. Deras sinnen är mycket starkare än våra så bara ljudet kan få den lugnaste hund att gå in i chock. Planera ditt nyårsfirande och snälla avstå från fyrverkerier.
För allas skull.

Gott Nytt År
Kram Elin

Hundpsykolog

Läs hela inlägget »

Jag älskar när mina hundar är trötta och nöjda. Jag hör liksom på ljudet hur dom lägger sig och sover.  Ni vet när man gått den där långa promenaden, efter ett träningspass eller en motionsrunda. Det är liksom helt magiskt efteråt. En balans i kroppen.
Jag ser många rastlösa, överenergiska, stressade hundar som egentligen bara skulle behöva aktiveras lite, på rätt sätt. Det innefattar även motion, så skulle balansen i hunden bli bättre.
Att få komma ut och träna, att få göra något annat än det vanliga vardagsmönstret. Det handlar om vad man lägger energin på, hur man ska ventilera den. det gäller inte bara unga hundar utan alla. Hundar kan såklart bli otroligt uttråkade, precis som vi.

Och här spelar det naturligtvis stor roll vad vi har för ras och dess syfte.
Alla hundar behöver träna och få någon slags aktivering. Även våra sällskapshundar.
Jag tror det är dom som oftast glöms bort, för dom är "bara sällskapshundar".
Många av dom vanligaste problembeteenden som uppstår beror ofta på uttråkade och understimulerade hundar. att vi helt enkelt gör för lite med dom. Speciellt om man har en hund 
med mycket arbetande egenskaper i sig. En av mina lärare genom åren då jag läste till hundpsykolog  brukade säga:
-Om hunden inte aktiveras kommer den att skapa sig sin egna arbetsuppgifter.
Det säger egentligen allt. För precis så är det.
Självklart får vi också en friskare hund om den får motion och mental aktivering.
Alla förutsättningar blir bättre helt enkelt.

Så det där ljudet av den där trötta, nöjda hunden är värt allt
 
Kram Elin

Hundpsykolog 

Läs hela inlägget »
Den gamla hunden. Vi kan varandra utan och innan. Jag hör hur hon sover djupt bredvid mig på natten. Hon vill gärna vara nära. Jag har stor respekt för äldre djur. Värdigheten och livserfarenheten i deras ögon. Jag ser också att hon blir lite skörare.
Ju äldre hunden blir desto viktigare att hålla den i form. Även om just min är pensionerad från jobb och utställning. Hon behöver motion som dom andra. Det tror jag är vanligt att man missar.
Att man bara låter den gamla hunden vara stilla vilket ger stelare leder och förhöjd skaderisk.
Sen kan man såklart anpassa motionen efter deras ålder men det är en otjänst att bara låta dom vara stilla. En annan sak jag anpassar är foder. 

Att göra en seniorkontroll, även i förebyggande syfte, kan vara av stort värde.
Man får hålla koll på knölar och tumörer som blir allt vanligare.
Vi ser artros och ont i ryggen och mycket annat. Så att känna igenom våra äldsta hundar regelbundet kan vi alltid bli bättre på.
Små hundar blir oftast äldre än stora hundar men vi kan få behålla våra fyrbenta vänner längre ju mer vi förebygger. Även om de gamla hundarna blir tröttare lite fortare så mår dom bra
av att få träna lite och få lite hjärngympa. Träna mycket. Jag brukar jämföra det med att lösa korsord, det håller hjärnan igång. Vissa hundar utvecklar även demens när dom blir äldre, mer om detta kan man läsa i boken "Den gamla hunden" av Anders Hallgren.

Har man flera hundar kan man också se hur den gamla hunden, som oftast är flockledare, överlåter sin ledarroll till någon annan. Det har ganska nyligen hänt i min flock.
Alla hundar har fortfarande stor respekt för den äldsta men nu har den näst äldsta tagit över en helt annan roll och det är nu hon som tar hand om situationer.

Så ta med din gamla vän och gå en kurs, promenader, vattentraska, ge massage, träna,
 och massa annat roligt så får ni hålla igång längre tillsammans.

Kram Elin
Hundpsykolog
 
Läs hela inlägget »

Jag har haft några stycken av dessa speciella hundar. Man ser ganska snabbt redan när dom är unga att det är en individ med mycket motor.
Faktum är att jag älskar dessa hundar. Skulle jag behöva välja så skulle jag nog välja en sån. Det kan vara en fin gräns att skilja på att stress slår över och att hunden behöver arbeta. Så dessa hundar kräver ofta lite mer av sin ägare
Detta ligger självklart rasbundet också men mycket skulle jag säga är till individen.

Jag har även mött dessa hundar på utredningar där dom oftast varit lite missförstådda. Dom här hundarna vill inte bara ha en promenad och blir oftast bara stressade av sysselsättning som bollkastning eller liknande. Dom är mycket smarta och skapar sig därför egna uppgifter om dom blir understimulerade. Dessa brukar vara mindre uppskattade av oss ägare.
För dom kan bli jobbiga. Verkligen jättejobbiga. Det är dom här hundarna som inte accepterar att man har influensa utan säger ändå- kom igen! vi hittar på något!!! wake up!!
Samtidigt ska aktiveringen ligga i en fin balans till återhämtning så att hunden inte är stressad.
Dom kräver ofta både fysisk och mental träning.

I arvsanlagen ser vi tydligt vad hundarna har genetiskt för att göra. Och här är det så otroligt viktigt att vi är medvetna om vad vi väljer för ras och är ärliga med vad vi kan erbjuda hunden för liv. Hundar är extremt anpassningsbara men många gånger ska vi inte sticka under stol med att t ex jakthundar, polarhundar och vallhundar kanske mår bäst av att inte bo mitt i city.

Många av dessa hundar med mycket motor kräver även lite extra motion. Jag vill dock tillägga att det är individbaserat så dessa finns även att hitta i små hundar som används till sällskap.
Jag har själv en sån. Han är en naken Chinese crested och han älskar att jobba.
Jag märker även att han har det behovet för att må bra. 
När jag lägger upp träningsplaner för hundar så är jag noga med att fråga vad både hund och ägare tycker om att göra. Detta för att aktiveringen ska vara något som båda trivs
med och tycker är kul. Annars blir det oftast inte av och man känner inte att man utvecklas.

Samtidigt kan jag bara säga att får dessa hundar det dom kräver så får man de allra bästa.
Dom är individer och hundarna har dessutom blivit tydligt avlade för vissa saker.
Jag underskattar t ex aldrig energin hos en Jack Russell fastän det är en liten hund, tvärtom ett praktexempel på en ras som ofta kräver det lilla extra.

Min unghund väckte mig 06.00 och tyckte kom igen nu går vi ut och hittar på något...suck ...jaja.
En promenad och sedan lite enkel sökträning för att stilla hennes morgonenergi.
Frukosten serverades i en kong. Hon får jobba för maten och sen sover hon gott.
I alla fall en stund.

Kram Elin
Hundpsykolog
 

Läs hela inlägget »

Många hundar avskyr att man hanterar deras tassar. Det finns dom som säger att det är den ömmaste punkten på hunden. Jag ser många olika tassar i mitt jobb.  
Tassen är egentligen väldigt avancerat uppbyggd. Det finns många små leder, muskler och senor.
Vi borde egentligen vara mycket bättre på att ta hand om tassarna på våra hundar.

Det är lätt att det blir tovor, sår och smuts mellan trampdynorna. Detta påverkar hela hundens rörelsemönster. Det samlar dessutom bakterier och risken för svampangrepp mellan trampdynorna och mellan tårna ökar, Att hålla renrakat underlättar att hålla rent och torrt.
Speciellt för hundar som vistas mycket i vatten. Ett första tecken på svampangrepp är att det luktar illa och att pälsen är missfärgad.

Många hundar påverkas mycket av vägsalt (kan behövas sköljas av, torka noga),  asfalt, kyla, is (även värme kan påverka) och dyl så när det blir kallare kan det vara en idé att smörja in trampdynorna.  Om hunden har dåliga trampdynor och klor brukar det även visa sig i resten av pälsen och på dess hälsostatus så då kan man ev. behöva ge tillskott i maten.
Mycket kan framkalla detta. Hormoner, årstider, sjukdom, skador etc.
Trampdynan är också hud, den är bara tjockare. Så vi ska vara medvetna om att en skadad trampdyna gör ont att gå på. Vi kan jämföra det med våra fotsulor.
Vissa hundar kan behöva tossor. Detta för att undvika köldkramp i tassarna.

Sen kommer vi till det där med klorna.  Alla hundägares skräck. Att klippa klorna.
Jag har sett mardrömslika klor som snurrat sig helt, jag har sett klokapselbrott, jag har sett tåfrakturer som påverkat klon. Och sanningen är den att klorna påverkar tårna på hunden väldigt mycket, och där i sin tur tassen. 
Det är jätteviktigt att känna igenom tår och klor regelbundet så inenting gör ont. Det kan vara lätt att vifta bort smärta från en tå.

Kram Elin

Hundpsykolog

Läs hela inlägget »

Nu börjar det bli ordentlig höst, snart vinter. Jag får samma tankar varje år då jag tar fram overaller och täcken till hundarna. Det blir alltid en liten funderare kring hundklädernas funktion och vilka som är bäst. Min Chinese Crested är inget snack, på med overallen bara.  Jag märker dock samma vecka som jag tagit fram den hur stel han känns och konstaterar att overallen hämmar rörelserna. Dags att prova ut nåt nytt som sitter bättre för han är ju naken, han måste ha kläder.
Men han är också en aktiv liten hund som gärna är med på löprundor och träningar och då blir det extra viktigt att det sitter bra. Jakten på det perfekta hundplagget har börjat!!!

Men hundkläder väcker alltid frågor, tankar och känslor.
Vissa hundkläder fyller ingen funktion utan ska enbart vara söta eller roliga.
Min personliga åsikt om det, när hundpsykologen i mig kommer fram, är att det hämmar hundens språk och att den lättare kan bli missförstådd av andra hundar.

Men när behöver vi då kläder på hunden?
Efter ett träningspass kan det vara bra att hunden inte kyls ner om den ska sitta i bilen eller ligga i en bur och inte rör på sig. Då kan det vara mycket viktigt att ha ett bra täcke.
För stela och äldre hundar, som har problem med rörelseapparaten kan det också vara bra att ett täcke så hunden inte blir kall.
Detta kan även vara inomhus (det finns speciellt anpassade täcken för det eftersom det är viktigt att hunden inte heller blir för varm).
Men formen och materialet på täcket eller overallen är det viktigaste.
Om man fryser spänner man sig. Det innebär att musklerna blir spända och lederna
inte lika rörliga.
Det kan även vara så att hunden blir frusen om tassarna, eller få kylkramp.

Många hundar är inte så förtjusta i sina kläder just p g a att det har fel passform och alla vet vi ju känslan av att ha ett för tajt klädesplagg på oss ;)
Så det gäller att mäta, prova. Vad passar min hund? När behöver vi täcke?

Men vi ska inte glömma bort pälsen. Hundens päls har en inbyggd funktion mot detta,
även om vissa släthåriga raser eller nerklippta hundar kan vara frusna
(alla hundar kan vara frusna).
Hundkläderna kan absolut slita på pälsen och bilda tovor. Speciellt långhårsraser.

Hundkläder är en djungel. Att vara eller inte vara...
Det är bara vi, som känner våra hundar bäst, som avgör.

Kram Elin

Hundpsykolog
  
Läs hela inlägget »

Det blir så tydligt när det är fredag. Äntligen är det helg jublar alla och äntligen får man vila.
I vår vardag jobbar vi ständigt för att skapa tid för återhämtning. Hur ser det då ut för våra hundar? Ja hundarna fungerar precis som vi gör och behöver både en fysisk och mental återhämtning efter aktivering eller händelser. Detta kan vara helt individuellt beroende på individ, ålder, ras och kön(om hormonerna är igång).

En gång när jag var hundvakt frågade jag min dotter
- tror du han är sjuk, han bara liksom...sover...
En hund som var i ett aktivt hundhem, reste mycket, var bland andra hundar, var med på jobbet.
Ja en topphund helt enkelt. Men så kom han in hit, fick lite promenader, massage och jag tror att han sov i en vecka. Han var så trött men det märktes inte på honom för han höll skenet uppe.
Han hade det bra, han hade bara ett högt tempo i sitt liv.
Det fick mig att tänka lite extra på hur viktigt det är med återhämtning.
Den hunden var helt utmattad.

Om kroppen får återhämtning kan den bevara balansen.
Det håller också hunden frisk längre.
Har jag varit på utställning 2 dagar så är det ca 2 dagars vila efter det.
Är det med min unga hund så behöver hon ännu mera vila. Jag säger ofta detta till kursdeltagare som frågande ser på mig och säger Va? Jag måste ju hem och aktivera min hund nu!!!
Jättebra att du aktiverar dn hund säger jag men gör det efter 24 h återhämtning ;)
Detta är inte för någon fysisk påfrestning utan för den mentala.

 Ja förstås handlar det om stress och binjurarnas produktion av kortisol. Men även så mycket mer som händer med kroppen.
Det handlar om hjärta, hjärna, lungor, nervsystem, muskler och så mycket mer.
Tränar du intensiva fyspass utan återhämtning så kommer du inte heller att nå ditt mål utan istället öka skaderisken för hunden.
För lätt träning ger inte heller några toppresultat :)
Det är en fin balansgång och det bästa är att variera sin träning.
Lägg sedan in dagar då du avsätter tid för att hunden ska få återhämtning.
Här är massage och stretching ett utmärkt verktyg för att hålla hunden i form förebyggande.

Men återhämtning ska inte vara något ständigt läge. Hunden behöver motion och aktivering!

Till detta ska vi även komma ihåg den viktiga uppvärmningen och nedvarvningen efter ett träningspass.
När jag springer med mina hundar har ja alltid en inställd timer på dessa moment.
När löprundan är slut går vi i lugnt tempo (annars vet jag att dom går in och lägger sig direkt vilket inte är det ultimata).
Så vad ska vi göra i helgen? Vila kanske :)

Kram Elin

Hundpsykolog
Läs hela inlägget »

Många människor köper faktiskt hund just för detta. Att komma ut. Gå mysiga promenader och kunna ha med sig sin hund. En avslappnad, närvarande, promenad med sin fyrbenta vän kan vara en av dagens höjdpunkter...om inte hunden drog så i kopplet!!!
Jag uppmärksammar ofta, både på mina egna hundar, och på vad mina kunder vill ha hjälp med
att detta faktiskt är ett av våra vanligaste problem.
Och jag erkänner, jag har också hundar som drar i kopplet,  för detta är inte alltid helt enkelt att få rätsida med.

Så låt oss bryta ner problemet litegrann. Varför drar hunden i kopplet?
Detta är individuellt och jag har inte ett enkelt svar på detta. För hundar jag tränat i dessa situationer, allt från där ägaren köpt ett grimskaft för häst för att hålla i hunden till att dom tycker att hunden får hellre gå lös för risken att den drar mig i backen är så stor, så har ursprungsproblemet ofta varierat.
Några exempel:
En hund som har ont i nacken kan få ont av sitt halsband.
En ung eller otränad hund som inte lärt sig.
En hund som är understimulerad har för mycket energi att göra av med.
En hund som är stressad går på tårna för att få ut stressen.
En glad och busig hund kan vara väldigt "på".
En rädd hund kan vilja bort från faran (som kan vara den som håller i kopplet vissa fall).
En hund som är påverkad av hormoner (tik/hane) vid löpperioder.
En hund som är obekväm i halsband eller sele.
En hund som har ont eller är sjuk.
Dagsform och förväntningar.

Ja listan tar ju inte slut här utan kan göras ännu längre. Allt handlar om individen.
Och vad vi gör med situationen. Det vi vet är att hunden inte mår bra av att ständigt dra i kopplet.
Det påverkar muskler och rörelser. Självklart blir promenaderna lite tråkigare också.

Det finns en uppsjö av produkter på marknaden för att få hunden att gå fint.
Nosgrimmor, gå-fint-selar, strypkoppel och mer därtill.
Kom ihåg att det är träningsverktyg och inte en långsiktig lösning.
Allt handlar om kontakt, kommunikation och att ta reda på var problemet kommer ifrån.
Att rycka och slita tillbaka gör oftast bara att hunden drar mer i kopplet.
Kom ihåg att hunden även känner av din känsla. Är du stressad? orolig? ja var är du i situationen? Vi behöver oftast ta ett djupt andetag och släppa ner axlarna, belöna när hunden gör rätt och vara roligare på promenaderna.
Hunden ska VILJA VÄLJA OSS istället för det där den vill dra till.

Vi är dåliga på att ha tålamod ;) Det gäller att träna, träna, träna.

Målet med promenaden är att gå TILLSAMMANS, inte SAMTIDIGT :)

Kram Elin

Hundpsykolog
 
Läs hela inlägget »

Den här tiden på året får mig alltid att fundera lite extra. Det ger mig oro och ilska.
Det framkallar minnen av nyårsaftnar tillsammans med min bästa vän.
Den vackra, kloka mest fantastiska hunden att träna. Han som lärde mig så mycket.
Border Collien som alltid fanns vid min sida.
Men så stundade ett nytt år. Min fantastiska vän låg apatisk och skakade av rädsla i badkaret.
Jag antar att fyrverkerierna hördes minst där. Han var som förbytt.
Det var många gånger jag sattt där med honom vid tolvslaget och viskade
-Gott nytt år, vi ska fixa det här...
Han tittade på mig en sekund med en blick som var övertygad om att han sista stund var kommen... -matte dör vi nu?

Nej, vi dog inte. Men jag kunde aldrig fixa hans rädsla helt på nyårsafton, den var för stark.
Jag kunde bara göra mitt bästa för att hjälpa till. Finnas där och förebygga.
Alla dessa stunder på nyår har format mig. Mina hundar går ALLTID först på nyår.
Ingen av dom ska behöva ligga och skaka i rädsla och inte våga gå utanför dörren.
Det sitter kvar så starkt. Det har till och med varit så att jag har haft svårt att uppskatta nyårsafton, för allt jag visste var att nu kommer min fina hund krascha totalt.
I år igen.

De hundar jag har idag reagerar inte på smällandet. Men jag har alltid i bakhuvudet att alla hundar kan utveckla rädsla närsomhelst i livet. Jag har en unghund som ska fira sin första nyår nu. Jag hoppas det ska gå bra, det är ganska lugnt här där jag bor och många tar hänsyn.
Men det är också upp till mig att förebygga. Jag tar alltid en lång nyårspromenad på förmiddagen, sen låter jag dom springa lite. Jag åker förbi den lokala köttbutiken
som ordnar ben som sysselsättning. Sen drar jag för persienner och sätter på musik där hemma. Många hundar skräms även av synintrycken. Sen går vi en promenad på natten istället då allt lagt sig. Då festen är över. Det är mitt ansvar som hundägare.
Det är han som format mig till detta, den fina  fantastiska hunden som blev som förbytt i rädsla.

Det har blivit bättre men vi har fortfarande en bit att gå. Både tama och vilda djur skadas och
dör varje år. Det är inte värt det. Ta inte med hunden för att titta på fyrverkerierna, dom blir bara obekväma. Deras sinnen är mycket starkare än våra så bara ljudet kan få den lugnaste hund att gå in i chock. Planera ditt nyårsfirande och snälla avstå från fyrverkerier.
För allas skull.

Gott Nytt År
Kram Elin

Hundpsykolog

Läs hela inlägget »

Jag älskar när mina hundar är trötta och nöjda. Jag hör liksom på ljudet hur dom lägger sig och sover.  Ni vet när man gått den där långa promenaden, efter ett träningspass eller en motionsrunda. Det är liksom helt magiskt efteråt. En balans i kroppen.
Jag ser många rastlösa, överenergiska, stressade hundar som egentligen bara skulle behöva aktiveras lite, på rätt sätt. Det innefattar även motion, så skulle balansen i hunden bli bättre.
Att få komma ut och träna, att få göra något annat än det vanliga vardagsmönstret. Det handlar om vad man lägger energin på, hur man ska ventilera den. det gäller inte bara unga hundar utan alla. Hundar kan såklart bli otroligt uttråkade, precis som vi.

Och här spelar det naturligtvis stor roll vad vi har för ras och dess syfte.
Alla hundar behöver träna och få någon slags aktivering. Även våra sällskapshundar.
Jag tror det är dom som oftast glöms bort, för dom är "bara sällskapshundar".
Många av dom vanligaste problembeteenden som uppstår beror ofta på uttråkade och understimulerade hundar. att vi helt enkelt gör för lite med dom. Speciellt om man har en hund 
med mycket arbetande egenskaper i sig. En av mina lärare genom åren då jag läste till hundpsykolog  brukade säga:
-Om hunden inte aktiveras kommer den att skapa sig sin egna arbetsuppgifter.
Det säger egentligen allt. För precis så är det.
Självklart får vi också en friskare hund om den får motion och mental aktivering.
Alla förutsättningar blir bättre helt enkelt.

Så det där ljudet av den där trötta, nöjda hunden är värt allt
 
Kram Elin

Hundpsykolog 

Läs hela inlägget »
Den gamla hunden. Vi kan varandra utan och innan. Jag hör hur hon sover djupt bredvid mig på natten. Hon vill gärna vara nära. Jag har stor respekt för äldre djur. Värdigheten och livserfarenheten i deras ögon. Jag ser också att hon blir lite skörare.
Ju äldre hunden blir desto viktigare att hålla den i form. Även om just min är pensionerad från jobb och utställning. Hon behöver motion som dom andra. Det tror jag är vanligt att man missar.
Att man bara låter den gamla hunden vara stilla vilket ger stelare leder och förhöjd skaderisk.
Sen kan man såklart anpassa motionen efter deras ålder men det är en otjänst att bara låta dom vara stilla. En annan sak jag anpassar är foder. 

Att göra en seniorkontroll, även i förebyggande syfte, kan vara av stort värde.
Man får hålla koll på knölar och tumörer som blir allt vanligare.
Vi ser artros och ont i ryggen och mycket annat. Så att känna igenom våra äldsta hundar regelbundet kan vi alltid bli bättre på.
Små hundar blir oftast äldre än stora hundar men vi kan få behålla våra fyrbenta vänner längre ju mer vi förebygger. Även om de gamla hundarna blir tröttare lite fortare så mår dom bra
av att få träna lite och få lite hjärngympa. Träna mycket. Jag brukar jämföra det med att lösa korsord, det håller hjärnan igång. Vissa hundar utvecklar även demens när dom blir äldre, mer om detta kan man läsa i boken "Den gamla hunden" av Anders Hallgren.

Har man flera hundar kan man också se hur den gamla hunden, som oftast är flockledare, överlåter sin ledarroll till någon annan. Det har ganska nyligen hänt i min flock.
Alla hundar har fortfarande stor respekt för den äldsta men nu har den näst äldsta tagit över en helt annan roll och det är nu hon som tar hand om situationer.

Så ta med din gamla vän och gå en kurs, promenader, vattentraska, ge massage, träna,
 och massa annat roligt så får ni hålla igång längre tillsammans.

Kram Elin
Hundpsykolog
 
Läs hela inlägget »

Jag har haft några stycken av dessa speciella hundar. Man ser ganska snabbt redan när dom är unga att det är en individ med mycket motor.
Faktum är att jag älskar dessa hundar. Skulle jag behöva välja så skulle jag nog välja en sån. Det kan vara en fin gräns att skilja på att stress slår över och att hunden behöver arbeta. Så dessa hundar kräver ofta lite mer av sin ägare
Detta ligger självklart rasbundet också men mycket skulle jag säga är till individen.

Jag har även mött dessa hundar på utredningar där dom oftast varit lite missförstådda. Dom här hundarna vill inte bara ha en promenad och blir oftast bara stressade av sysselsättning som bollkastning eller liknande. Dom är mycket smarta och skapar sig därför egna uppgifter om dom blir understimulerade. Dessa brukar vara mindre uppskattade av oss ägare.
För dom kan bli jobbiga. Verkligen jättejobbiga. Det är dom här hundarna som inte accepterar att man har influensa utan säger ändå- kom igen! vi hittar på något!!! wake up!!
Samtidigt ska aktiveringen ligga i en fin balans till återhämtning så att hunden inte är stressad.
Dom kräver ofta både fysisk och mental träning.

I arvsanlagen ser vi tydligt vad hundarna har genetiskt för att göra. Och här är det så otroligt viktigt att vi är medvetna om vad vi väljer för ras och är ärliga med vad vi kan erbjuda hunden för liv. Hundar är extremt anpassningsbara men många gånger ska vi inte sticka under stol med att t ex jakthundar, polarhundar och vallhundar kanske mår bäst av att inte bo mitt i city.

Många av dessa hundar med mycket motor kräver även lite extra motion. Jag vill dock tillägga att det är individbaserat så dessa finns även att hitta i små hundar som används till sällskap.
Jag har själv en sån. Han är en naken Chinese crested och han älskar att jobba.
Jag märker även att han har det behovet för att må bra. 
När jag lägger upp träningsplaner för hundar så är jag noga med att fråga vad både hund och ägare tycker om att göra. Detta för att aktiveringen ska vara något som båda trivs
med och tycker är kul. Annars blir det oftast inte av och man känner inte att man utvecklas.

Samtidigt kan jag bara säga att får dessa hundar det dom kräver så får man de allra bästa.
Dom är individer och hundarna har dessutom blivit tydligt avlade för vissa saker.
Jag underskattar t ex aldrig energin hos en Jack Russell fastän det är en liten hund, tvärtom ett praktexempel på en ras som ofta kräver det lilla extra.

Min unghund väckte mig 06.00 och tyckte kom igen nu går vi ut och hittar på något...suck ...jaja.
En promenad och sedan lite enkel sökträning för att stilla hennes morgonenergi.
Frukosten serverades i en kong. Hon får jobba för maten och sen sover hon gott.
I alla fall en stund.

Kram Elin
Hundpsykolog
 

Läs hela inlägget »

Många hundar avskyr att man hanterar deras tassar. Det finns dom som säger att det är den ömmaste punkten på hunden. Jag ser många olika tassar i mitt jobb.  
Tassen är egentligen väldigt avancerat uppbyggd. Det finns många små leder, muskler och senor.
Vi borde egentligen vara mycket bättre på att ta hand om tassarna på våra hundar.

Det är lätt att det blir tovor, sår och smuts mellan trampdynorna. Detta påverkar hela hundens rörelsemönster. Det samlar dessutom bakterier och risken för svampangrepp mellan trampdynorna och mellan tårna ökar, Att hålla renrakat underlättar att hålla rent och torrt.
Speciellt för hundar som vistas mycket i vatten. Ett första tecken på svampangrepp är att det luktar illa och att pälsen är missfärgad.

Många hundar påverkas mycket av vägsalt (kan behövas sköljas av, torka noga),  asfalt, kyla, is (även värme kan påverka) och dyl så när det blir kallare kan det vara en idé att smörja in trampdynorna.  Om hunden har dåliga trampdynor och klor brukar det även visa sig i resten av pälsen och på dess hälsostatus så då kan man ev. behöva ge tillskott i maten.
Mycket kan framkalla detta. Hormoner, årstider, sjukdom, skador etc.
Trampdynan är också hud, den är bara tjockare. Så vi ska vara medvetna om att en skadad trampdyna gör ont att gå på. Vi kan jämföra det med våra fotsulor.
Vissa hundar kan behöva tossor. Detta för att undvika köldkramp i tassarna.

Sen kommer vi till det där med klorna.  Alla hundägares skräck. Att klippa klorna.
Jag har sett mardrömslika klor som snurrat sig helt, jag har sett klokapselbrott, jag har sett tåfrakturer som påverkat klon. Och sanningen är den att klorna påverkar tårna på hunden väldigt mycket, och där i sin tur tassen. 
Det är jätteviktigt att känna igenom tår och klor regelbundet så inenting gör ont. Det kan vara lätt att vifta bort smärta från en tå.

Kram Elin

Hundpsykolog

Läs hela inlägget »

Nu börjar det bli ordentlig höst, snart vinter. Jag får samma tankar varje år då jag tar fram overaller och täcken till hundarna. Det blir alltid en liten funderare kring hundklädernas funktion och vilka som är bäst. Min Chinese Crested är inget snack, på med overallen bara.  Jag märker dock samma vecka som jag tagit fram den hur stel han känns och konstaterar att overallen hämmar rörelserna. Dags att prova ut nåt nytt som sitter bättre för han är ju naken, han måste ha kläder.
Men han är också en aktiv liten hund som gärna är med på löprundor och träningar och då blir det extra viktigt att det sitter bra. Jakten på det perfekta hundplagget har börjat!!!

Men hundkläder väcker alltid frågor, tankar och känslor.
Vissa hundkläder fyller ingen funktion utan ska enbart vara söta eller roliga.
Min personliga åsikt om det, när hundpsykologen i mig kommer fram, är att det hämmar hundens språk och att den lättare kan bli missförstådd av andra hundar.

Men när behöver vi då kläder på hunden?
Efter ett träningspass kan det vara bra att hunden inte kyls ner om den ska sitta i bilen eller ligga i en bur och inte rör på sig. Då kan det vara mycket viktigt att ha ett bra täcke.
För stela och äldre hundar, som har problem med rörelseapparaten kan det också vara bra att ett täcke så hunden inte blir kall.
Detta kan även vara inomhus (det finns speciellt anpassade täcken för det eftersom det är viktigt att hunden inte heller blir för varm).
Men formen och materialet på täcket eller overallen är det viktigaste.
Om man fryser spänner man sig. Det innebär att musklerna blir spända och lederna
inte lika rörliga.
Det kan även vara så att hunden blir frusen om tassarna, eller få kylkramp.

Många hundar är inte så förtjusta i sina kläder just p g a att det har fel passform och alla vet vi ju känslan av att ha ett för tajt klädesplagg på oss ;)
Så det gäller att mäta, prova. Vad passar min hund? När behöver vi täcke?

Men vi ska inte glömma bort pälsen. Hundens päls har en inbyggd funktion mot detta,
även om vissa släthåriga raser eller nerklippta hundar kan vara frusna
(alla hundar kan vara frusna).
Hundkläderna kan absolut slita på pälsen och bilda tovor. Speciellt långhårsraser.

Hundkläder är en djungel. Att vara eller inte vara...
Det är bara vi, som känner våra hundar bäst, som avgör.

Kram Elin

Hundpsykolog
  
Läs hela inlägget »

Det blir så tydligt när det är fredag. Äntligen är det helg jublar alla och äntligen får man vila.
I vår vardag jobbar vi ständigt för att skapa tid för återhämtning. Hur ser det då ut för våra hundar? Ja hundarna fungerar precis som vi gör och behöver både en fysisk och mental återhämtning efter aktivering eller händelser. Detta kan vara helt individuellt beroende på individ, ålder, ras och kön(om hormonerna är igång).

En gång när jag var hundvakt frågade jag min dotter
- tror du han är sjuk, han bara liksom...sover...
En hund som var i ett aktivt hundhem, reste mycket, var bland andra hundar, var med på jobbet.
Ja en topphund helt enkelt. Men så kom han in hit, fick lite promenader, massage och jag tror att han sov i en vecka. Han var så trött men det märktes inte på honom för han höll skenet uppe.
Han hade det bra, han hade bara ett högt tempo i sitt liv.
Det fick mig att tänka lite extra på hur viktigt det är med återhämtning.
Den hunden var helt utmattad.

Om kroppen får återhämtning kan den bevara balansen.
Det håller också hunden frisk längre.
Har jag varit på utställning 2 dagar så är det ca 2 dagars vila efter det.
Är det med min unga hund så behöver hon ännu mera vila. Jag säger ofta detta till kursdeltagare som frågande ser på mig och säger Va? Jag måste ju hem och aktivera min hund nu!!!
Jättebra att du aktiverar dn hund säger jag men gör det efter 24 h återhämtning ;)
Detta är inte för någon fysisk påfrestning utan för den mentala.

 Ja förstås handlar det om stress och binjurarnas produktion av kortisol. Men även så mycket mer som händer med kroppen.
Det handlar om hjärta, hjärna, lungor, nervsystem, muskler och så mycket mer.
Tränar du intensiva fyspass utan återhämtning så kommer du inte heller att nå ditt mål utan istället öka skaderisken för hunden.
För lätt träning ger inte heller några toppresultat :)
Det är en fin balansgång och det bästa är att variera sin träning.
Lägg sedan in dagar då du avsätter tid för att hunden ska få återhämtning.
Här är massage och stretching ett utmärkt verktyg för att hålla hunden i form förebyggande.

Men återhämtning ska inte vara något ständigt läge. Hunden behöver motion och aktivering!

Till detta ska vi även komma ihåg den viktiga uppvärmningen och nedvarvningen efter ett träningspass.
När jag springer med mina hundar har ja alltid en inställd timer på dessa moment.
När löprundan är slut går vi i lugnt tempo (annars vet jag att dom går in och lägger sig direkt vilket inte är det ultimata).
Så vad ska vi göra i helgen? Vila kanske :)

Kram Elin

Hundpsykolog
Läs hela inlägget »

Många människor köper faktiskt hund just för detta. Att komma ut. Gå mysiga promenader och kunna ha med sig sin hund. En avslappnad, närvarande, promenad med sin fyrbenta vän kan vara en av dagens höjdpunkter...om inte hunden drog så i kopplet!!!
Jag uppmärksammar ofta, både på mina egna hundar, och på vad mina kunder vill ha hjälp med
att detta faktiskt är ett av våra vanligaste problem.
Och jag erkänner, jag har också hundar som drar i kopplet,  för detta är inte alltid helt enkelt att få rätsida med.

Så låt oss bryta ner problemet litegrann. Varför drar hunden i kopplet?
Detta är individuellt och jag har inte ett enkelt svar på detta. För hundar jag tränat i dessa situationer, allt från där ägaren köpt ett grimskaft för häst för att hålla i hunden till att dom tycker att hunden får hellre gå lös för risken att den drar mig i backen är så stor, så har ursprungsproblemet ofta varierat.
Några exempel:
En hund som har ont i nacken kan få ont av sitt halsband.
En ung eller otränad hund som inte lärt sig.
En hund som är understimulerad har för mycket energi att göra av med.
En hund som är stressad går på tårna för att få ut stressen.
En glad och busig hund kan vara väldigt "på".
En rädd hund kan vilja bort från faran (som kan vara den som håller i kopplet vissa fall).
En hund som är påverkad av hormoner (tik/hane) vid löpperioder.
En hund som är obekväm i halsband eller sele.
En hund som har ont eller är sjuk.
Dagsform och förväntningar.

Ja listan tar ju inte slut här utan kan göras ännu längre. Allt handlar om individen.
Och vad vi gör med situationen. Det vi vet är att hunden inte mår bra av att ständigt dra i kopplet.
Det påverkar muskler och rörelser. Självklart blir promenaderna lite tråkigare också.

Det finns en uppsjö av produkter på marknaden för att få hunden att gå fint.
Nosgrimmor, gå-fint-selar, strypkoppel och mer därtill.
Kom ihåg att det är träningsverktyg och inte en långsiktig lösning.
Allt handlar om kontakt, kommunikation och att ta reda på var problemet kommer ifrån.
Att rycka och slita tillbaka gör oftast bara att hunden drar mer i kopplet.
Kom ihåg att hunden även känner av din känsla. Är du stressad? orolig? ja var är du i situationen? Vi behöver oftast ta ett djupt andetag och släppa ner axlarna, belöna när hunden gör rätt och vara roligare på promenaderna.
Hunden ska VILJA VÄLJA OSS istället för det där den vill dra till.

Vi är dåliga på att ha tålamod ;) Det gäller att träna, träna, träna.

Målet med promenaden är att gå TILLSAMMANS, inte SAMTIDIGT :)

Kram Elin

Hundpsykolog
 
Läs hela inlägget »