nyårsafton som formade hundlivet...

Den här tiden på året får mig alltid att fundera lite extra. Det ger mig oro och ilska.
Det framkallar minnen av nyårsaftnar tillsammans med min bästa vän.
Den vackra, kloka mest fantastiska hunden att träna. Han som lärde mig så mycket.
Border Collien som alltid fanns vid min sida.
Men så stundade ett nytt år. Min fantastiska vän låg apatisk och skakade av rädsla i badkaret.
Jag antar att fyrverkerierna hördes minst där. Han var som förbytt.
Det var många gånger jag sattt där med honom vid tolvslaget och viskade
-Gott nytt år, vi ska fixa det här...
Han tittade på mig en sekund med en blick som var övertygad om att han sista stund var kommen... -matte dör vi nu?

Nej, vi dog inte. Men jag kunde aldrig fixa hans rädsla helt på nyårsafton, den var för stark.
Jag kunde bara göra mitt bästa för att hjälpa till. Finnas där och förebygga.
Alla dessa stunder på nyår har format mig. Mina hundar går ALLTID först på nyår.
Ingen av dom ska behöva ligga och skaka i rädsla och inte våga gå utanför dörren.
Det sitter kvar så starkt. Det har till och med varit så att jag har haft svårt att uppskatta nyårsafton, för allt jag visste var att nu kommer min fina hund krascha totalt.
I år igen.

De hundar jag har idag reagerar inte på smällandet. Men jag har alltid i bakhuvudet att alla hundar kan utveckla rädsla närsomhelst i livet. Jag har en unghund som ska fira sin första nyår nu. Jag hoppas det ska gå bra, det är ganska lugnt här där jag bor och många tar hänsyn.
Men det är också upp till mig att förebygga. Jag tar alltid en lång nyårspromenad på förmiddagen, sen låter jag dom springa lite. Jag åker förbi den lokala köttbutiken
som ordnar ben som sysselsättning. Sen drar jag för persienner och sätter på musik där hemma. Många hundar skräms även av synintrycken. Sen går vi en promenad på natten istället då allt lagt sig. Då festen är över. Det är mitt ansvar som hundägare.
Det är han som format mig till detta, den fina  fantastiska hunden som blev som förbytt i rädsla.

Det har blivit bättre men vi har fortfarande en bit att gå. Både tama och vilda djur skadas och
dör varje år. Det är inte värt det. Ta inte med hunden för att titta på fyrverkerierna, dom blir bara obekväma. Deras sinnen är mycket starkare än våra så bara ljudet kan få den lugnaste hund att gå in i chock. Planera ditt nyårsfirande och snälla avstå från fyrverkerier.
För allas skull.

Gott Nytt År
Kram Elin

Hundpsykolog

Kommentera gärna: