min hund börjar bli gammal...

Den gamla hunden. Vi kan varandra utan och innan. Jag hör hur hon sover djupt bredvid mig på natten. Hon vill gärna vara nära. Jag har stor respekt för äldre djur. Värdigheten och livserfarenheten i deras ögon. Jag ser också att hon blir lite skörare.
Ju äldre hunden blir desto viktigare att hålla den i form. Även om just min är pensionerad från jobb och utställning. Hon behöver motion som dom andra. Det tror jag är vanligt att man missar.
Att man bara låter den gamla hunden vara stilla vilket ger stelare leder och förhöjd skaderisk.
Sen kan man såklart anpassa motionen efter deras ålder men det är en otjänst att bara låta dom vara stilla. En annan sak jag anpassar är foder. 

Att göra en seniorkontroll, även i förebyggande syfte, kan vara av stort värde.
Man får hålla koll på knölar och tumörer som blir allt vanligare.
Vi ser artros och ont i ryggen och mycket annat. Så att känna igenom våra äldsta hundar regelbundet kan vi alltid bli bättre på.
Små hundar blir oftast äldre än stora hundar men vi kan få behålla våra fyrbenta vänner längre ju mer vi förebygger. Även om de gamla hundarna blir tröttare lite fortare så mår dom bra
av att få träna lite och få lite hjärngympa. Träna mycket. Jag brukar jämföra det med att lösa korsord, det håller hjärnan igång. Vissa hundar utvecklar även demens när dom blir äldre, mer om detta kan man läsa i boken "Den gamla hunden" av Anders Hallgren.

Har man flera hundar kan man också se hur den gamla hunden, som oftast är flockledare, överlåter sin ledarroll till någon annan. Det har ganska nyligen hänt i min flock.
Alla hundar har fortfarande stor respekt för den äldsta men nu har den näst äldsta tagit över en helt annan roll och det är nu hon som tar hand om situationer.

Så ta med din gamla vän och gå en kurs, promenader, vattentraska, ge massage, träna,
 och massa annat roligt så får ni hålla igång längre tillsammans.

Kram Elin
Hundpsykolog
 

Kommentera gärna: