Hunden med mycket energi... 

Jag har haft några stycken av dessa speciella hundar. Man ser ganska snabbt redan när dom är unga att det är en individ med mycket motor.
Faktum är att jag älskar dessa hundar. Skulle jag behöva välja så skulle jag nog välja en sån. Det kan vara en fin gräns att skilja på att stress slår över och att hunden behöver arbeta. Så dessa hundar kräver ofta lite mer av sin ägare
Detta ligger självklart rasbundet också men mycket skulle jag säga är till individen.

Jag har även mött dessa hundar på utredningar där dom oftast varit lite missförstådda. Dom här hundarna vill inte bara ha en promenad och blir oftast bara stressade av sysselsättning som bollkastning eller liknande. Dom är mycket smarta och skapar sig därför egna uppgifter om dom blir understimulerade. Dessa brukar vara mindre uppskattade av oss ägare.
För dom kan bli jobbiga. Verkligen jättejobbiga. Det är dom här hundarna som inte accepterar att man har influensa utan säger ändå- kom igen! vi hittar på något!!! wake up!!
Samtidigt ska aktiveringen ligga i en fin balans till återhämtning så att hunden inte är stressad.
Dom kräver ofta både fysisk och mental träning.

I arvsanlagen ser vi tydligt vad hundarna har genetiskt för att göra. Och här är det så otroligt viktigt att vi är medvetna om vad vi väljer för ras och är ärliga med vad vi kan erbjuda hunden för liv. Hundar är extremt anpassningsbara men många gånger ska vi inte sticka under stol med att t ex jakthundar, polarhundar och vallhundar kanske mår bäst av att inte bo mitt i city.

Många av dessa hundar med mycket motor kräver även lite extra motion. Jag vill dock tillägga att det är individbaserat så dessa finns även att hitta i små hundar som används till sällskap.
Jag har själv en sån. Han är en naken Chinese crested och han älskar att jobba.
Jag märker även att han har det behovet för att må bra. 
När jag lägger upp träningsplaner för hundar så är jag noga med att fråga vad både hund och ägare tycker om att göra. Detta för att aktiveringen ska vara något som båda trivs
med och tycker är kul. Annars blir det oftast inte av och man känner inte att man utvecklas.

Samtidigt kan jag bara säga att får dessa hundar det dom kräver så får man de allra bästa.
Dom är individer och hundarna har dessutom blivit tydligt avlade för vissa saker.
Jag underskattar t ex aldrig energin hos en Jack Russell fastän det är en liten hund, tvärtom ett praktexempel på en ras som ofta kräver det lilla extra.

Min unghund väckte mig 06.00 och tyckte kom igen nu går vi ut och hittar på något...suck ...jaja.
En promenad och sedan lite enkel sökträning för att stilla hennes morgonenergi.
Frukosten serverades i en kong. Hon får jobba för maten och sen sover hon gott.
I alla fall en stund.

Kram Elin
Hundpsykolog
 

Kommentera gärna: