Tassar...

Många hundar avskyr att man hanterar deras tassar. Det finns dom som säger att det är den ömmaste punkten på hunden. Jag ser många olika tassar i mitt jobb.  
Tassen är egentligen väldigt avancerat uppbyggd. Det finns många små leder, muskler och senor.
Vi borde egentligen vara mycket bättre på att ta hand om tassarna på våra hundar.

Det är lätt att det blir tovor, sår och smuts mellan trampdynorna. Detta påverkar hela hundens rörelsemönster. Det samlar dessutom bakterier och risken för svampangrepp mellan trampdynorna och mellan tårna ökar, Att hålla renrakat underlättar att hålla rent och torrt.
Speciellt för hundar som vistas mycket i vatten. Ett första tecken på svampangrepp är att det luktar illa och att pälsen är missfärgad.

Många hundar påverkas mycket av vägsalt (kan behövas sköljas av, torka noga),  asfalt, kyla, is (även värme kan påverka) och dyl så när det blir kallare kan det vara en idé att smörja in trampdynorna.  Om hunden har dåliga trampdynor och klor brukar det även visa sig i resten av pälsen och på dess hälsostatus så då kan man ev. behöva ge tillskott i maten.
Mycket kan framkalla detta. Hormoner, årstider, sjukdom, skador etc.
Trampdynan är också hud, den är bara tjockare. Så vi ska vara medvetna om att en skadad trampdyna gör ont att gå på. Vi kan jämföra det med våra fotsulor.
Vissa hundar kan behöva tossor. Detta för att undvika köldkramp i tassarna.

Sen kommer vi till det där med klorna.  Alla hundägares skräck. Att klippa klorna.
Jag har sett mardrömslika klor som snurrat sig helt, jag har sett klokapselbrott, jag har sett tåfrakturer som påverkat klon. Och sanningen är den att klorna påverkar tårna på hunden väldigt mycket, och där i sin tur tassen. 
Det är jätteviktigt att känna igenom tår och klor regelbundet så inenting gör ont. Det kan vara lätt att vifta bort smärta från en tå.

Kram Elin

Hundpsykolog

Kommentera gärna: